Paprikasallad

Fick beställning på paprikasallad så jag köpte paprika när vi var till Högsby. Nu är den färdig för att lägga i burkar. 7 paprikor i olika färger skurna i strimlor, 2 gula lökar också i strimlor + 2 vitlöksklyftor pressade eller hackade. Lag: 3 dl vatten, 1 1/2 dl ättikssprit, 2 1/2 dl socker + 1 påse gula senapsfrön (kan uteslutas). Koka upp lagen, lägg i paprika och lök, koka tre minuter. Klart. Himla gott.
Har kokat potatisklyftor i 3 min. till klyftpotatis som vi skall ha till middag med gratinerad fläskfilé med ädelost..
Har gått en kisserunda med hundarna och nu väntar jag bara på att duschen ska bli ledig. Lägenheten är städad, kattlådorna skurade och fyllda med ny sand. Det är ett jäkla skitjobb. Men har man innekatter får man ta det besväret. Bestämde att vi skulle äta vid sex-tiden och sen titta på Hemsöborna på TV:n klockan sju. Lite ost och kex framåt kvällen blir gott.
Mimmi och Rambo har fått ett varsitt grisöra, som dom ligger och gnager på. Pippi-Lotta fick också ett men hon var inte intresserad. Vet inte om hon fått något förut. Hon är en riktig soffpotatis. Älskar att ligga på kuddarna och sova.

Nyårsafton

Fastnade framför datorn av någon anledning. Blir lite städning idag. Hund- och katthår som vanligt. Byta i alla kattlådor. Dagens outfit är än så länge pyjamas från Ellos. Köpt förra året för 99 kr. Till kvällen hade jag tänkt sätta på mig någon av mina, helt sanslösa klänningar + ett par högklackade (10 cm) svarta skor. Jo visst. Tror inte ens jag äger någon klänning och bryta benen kan jag nog säkert göra ändå. Utan att gå på styltor. Det blir joggingbyxor som vanligt. Återkommer om detta.
Dottern har lagt sig i min säng tillsammans med alla hundarna. Jag skall strax bädda, så då åker dom upp. Jag hade två hundar och två katter bredvid mig i natt. Och en på mig. Mimmi. Sömnen har inte varit den allra bästa så det har varit många värktabletter på morgonen. Vet att det inte hjälper att överdosera men......
Måste till affären i dag också. Eventuellt in till Högsby om värken ger med sig. Inget särskilt planerat för kvällen. L och L undrade om dom fick komma in och titta på fyrverkerierna. Influensa med pencillin, kanske inte smittar längre. Sjuk vill jag definitivt inte bli. Återkommer

Märta och Gunsan

Glömt ge Gunsan p-piller. Märta tyckte det var skitroligt att bita henne i nacken. Hon trampade och skrek så roligt då.

Issa

Issa (Melissa) vår inneboende. Matte är i Dubai ett år så Issa bor här. Blandning mellan Norsk skogkatt och bondkatt. Stoor. Lever för att äta. Letar mat överallt och är en riktig mattjuv. Har börjat äta på mina oxalis, så dom ser för tråkiga ut. Snäll och kelig.

Sune

Min stiliga hankatt. Korsning mellan Maine Coon, Norsk skogkatt och bondkatt. Kastrerades för snart ett år sen, men är fortfarande väldigt rädd om sin bakdel. Älskar kartonger och papper. Att äta alltså. Äter helst ensam eftersom han är lite osäker på hundarna. Kelig så det gränsar till jobbigt och väldigt snäll. Har den fula ovanan att ibland sätta sig utanför lådan. Men han är en riktig gosepelle.

Sveas sovplats

Svea ser tjurig ut även när hon sover. Hennes favoritplats är i hörnet av huvudänden på min säng

Gunsan

Vår olycksfågel som gjort av med många av sina nio liv. Kan vara väldigt snäll och gullig för att plötsligt tvärvända med alla klor ute och sopa till. Gillar att jaga och bli jagad av hundarna. Haft en hemsk uppväxt och var mer vild än tam när hon kom till mig.Skitjobbig när hon är mottaglig. Skriker och trampar. Blir nog sterilisering i vår eftersom det är heljobbigt att få i henne p-piller.

Mina katter

SVEA tjurigaste katten i Berga m. omgivning. Född på Hällen, Hornsö. Korsning mellan perser och norsk skogkatt. Blir 4 år i juni. Gillar inte barn. Inte vuxna heller för den delen. Bara familjen. Giller inte heller hundar eller katter. Våra eller andras. Leker helst själv på nätterna när alla andra sover. Gillar ost, särskilt mögelost, potatisskal, strömming och rått kött. Hennes lilla egenhet är att hon pratar HÖGT när hon vill ha mat. Inget blygt och försiktigt jam. Hon vrålar. Sen gillar hon att slicka på min eller dotterns näsa. Gör ont med en sträv katt tunga efter en kvart. Sover naturligtvis i min säng. Under viss protest just nu eftersom Pippi-Lotta också ligger där.

08.41

Har varit ute med hundarna. Grannen gick ut med sin, innan mig så Mimmi fick ju spelet. Pep hela vägen ner för trappan, vilket gav Rambo signalen om att nåt var på gång, så han gnällde ju också (han låter som en gammal käring) och drog med sig Pippi-Lotta (Evita). Tre tokgnälliga hundar i intrasslade koppel är inte nåt man vill börja morgonrundan med.
Att Evita fått nytt namn är för att hon (enligt mig) inte passar att heta Evita. Låter konstigt när man kallar på henne. Barnbarnet kallade henne visst för Vitus eller Vita. Det funkade inte heller, ville bara kalla henne Issa och det heter ju katten. Men Pippi-Lotta är bra. Hon ser ut som en Pippi-Lotta. En liten hund med mycket vakt i sig, som jag får börja plocka ur henne.
I dag blir det nog en sån där "vet inte vad jag ska hitta på" dag. Bädda och plocka. Laga middag och diska. Ringa vårdcentralen och beställa tid eller byta vårdcentral. Har inte bestämt mig. Är lite bökigt att åka ner till Mönsterås, så det enklaste vore ju att byta. Men Högsby byter läkare stup i kvarten och har för det mesta läkare som nyss kommit till Sverige och pratar väldigt dålig svenska. Dom är säkert väldigt duktiga, men det är ju en klar fördel om man förstår vad dom säger.
Blev sugen på marängtårta som barnbarnets mamma bakade, men..... Jag är diabetiker , så det är väl inte så himla bra. Har varit lite för mycket julgodis. Inte bra. Mitt socker ligger lite för högt just nu så jag får skärpa till mig.
Har suttit i telefon nästan hela dagen. Kompis som var pratsjuk och hade pratförbud av läkaren, pratade i en och en halv timme. Sen ringde LM två gånger. Men då var jag i köket. Hämtade posten och rastade hundarna. Lagade middag, spagetti och köttfärssås och diskade. Nu har den här dagen gått. Snart dags för sängen. Sen är det en dags rökning kvar. Har bestämt mig för att sluta. Får väl se hur det går. DET GÅR JÄTTEBRA. Bara jag slipper få besök av LM på två veckor minst och inte vistas i närheten av rökare. Andra utlösande faktorer för rökning är telefonen. Så det blir inget pratande i telefon, åtminstone första veckan.
Varför började man röka egentligen? Har rökt i över 40 år. Hade jag inte börjat, hade jag inte behövt att sluta. Anfäkta och anamma, så korkad man är. Men det går säkert bra.
Återkommer i morgon med min outfit för nyårsafton. Blir ett svårt val för jag har ju en del att välja på.

Bloggar

Glömde ju. Flippade runt bland bloggar igår och kom plötsligt ihåg nåt som tydligen är viktigt. Klädseln idag.
Idag skall jag ha ett par mörkblå joggingbyxor från Storcks. Dom finns nog inte längre. Köpte dom för typ sex år sen och så är visst affären nedlagd. Till byxorna hade jag tänkt mig : antingen ett mörkblått, matchande linne eller ett rött som bryter av helt. Till det, mina nya röda innetofflor. Hade också tänkt kamma mig idag. När jag går ut med hundarna, byter jag tofflorna mot ett par bekväma vinterskor med inbyggda halkskydd och tar på mig min röda varma jacka, som jag ärvt av en kompis för ca 7 år sen. Den är fortfarande varm och skön men absolut inte särskilt modern. Trots fuskpälsen runt kapuchongen.
Sätter inte in någon bild på detta. Kan vara straffbart.

Tisdag morgon

Tydligen bara jag som är vaken. Kl. är 06.22 och dottern har åkt till jobbet. Hundarna är vakna förstås men det blir inget gå ut än. Dom brukar inte gå ut förrän halv åtta ungefär.
Såg att "någon" sökte förslag på nyårsmat. Ett roligt förslag på förrätt är  - Räkbakelse med krossade ostbågar: 2 skivor formfranska / person. Ta ut till rundlar med ett glas el. liknande. Rör ihop 125 g majonäs, 1/2 dl grädde, 3-4 msk Kalles kaviar, 2 msk hackad dill, 2 msk hackad gräslök och 2 msk finhackad rödlök. Lägg smet på en rundel och lägg en rundel på det. Bred på smet ovanpå och runt om. Låt stå övertäckta i kylen 1 dygn. Krossa ostbågar och rulla bakelsen i detta. Garnera med: räkor, rom, citronskiva och dillkvist. Gott, lätt och roligt.
Till varmrätt; fläskytterfilé, som är billig på ICA den här veckan. Kan man göra mycket av. Många recept på nätet. Enklaste efterrätten: glass med hemgjord varm chokladsås.
Vad jag skall äta nyårsafton vet jag inte än. Beror på. Sitter i alla fall hemma med hundarna. Ingen av dom är skotträdd, men vill inte riskera att dom blir det om jag lämnar dom ensamma. Skulle inte lämna dom i alla fall.
Nu får jag sätta igång att klä mig. Kan inte gå ut med hundarna i pyjamas. För kallt.
Återkommer.

Kaffefrämmande

Nu har mitt kaffefrämmande gått (äntligen). Visst är det roligt när det kommer besök ibland. Inte för ofta. Är inte mycket för att sitta och skvallra och kallprata. Men det här besöket är inte som något annat. Helt slut i skallen när hon gått hem. I dag var hon här i två timmar och det är mycket. Hört samma saker minst fyra gånger. Husesyn för att kolla mina tomtar. Kan ju vara så att jag köpt något som jag inte visat för henne. Nu hade jag det men det talade jag inte om. Fick två grytlappar med tomtar på. Naturligtvis kom kommentarer som, "det skulle va roligt att ha en sån" och "om du skall sälja den vill jag köpa" samt den vanligaste nu i jultid, "tittade efter tomtarna på Karlsson, som du köpte två av och som jag inte har, men den fanns inte. Det skulle vara roligt att ha en sån." Finare tiggeri får man leta efter. Hon fick en burk falsk hjortronsylt och ett trepack julburkar. Jättelycklig för det.
Recept på falsk hjortronsylt: 1 kg rivna morötter, 1 kg rabarber skuren i bitar + 1 kg socker. Koka tills det ser syltigt ut. Tillsätt Atamon eller frys in det i små burkar. Jättegott.

Rast och vila

Dotter med Albin och Märta vilar en stund efter middagen. Saknar krypen i bland. Särskilt Albin. Fullt ös när han jagade skurmoppen. Inte undra på att han blev trött. Nu är han ute och åker sopbil på dagarna medan Märta nog mest svansar runt på stan och visar upp sina nya out-fits.

Evita

En liten Pippi-Lotta. Hunden jag fick i julklapp. Har den på prov just nu. Vet ju inte om vi trivs med varandra. Men det blir nog så att hon stannar. Lugn och lydig. Inte alls samma yrväder som Mimmi och Rambo. Bra förebild för Mimmi framförallt, som faktiskt har lugnat ner sig.

Pommesgratäng

I morse var jag ut med hundarna. Händer inte så ofta eftersom jag vanligtvis har sån värk då. I natt har jag sovit bra. Bara två hundar och en katt i sängen. Hundarna luktade vitlök efter pommesgratängen dom fick lite av igår. Inte färsk vitlök i, bara pulver. Varvar strips(frusna) och ost, riven eller skivad, strör vitlökspulver och salt på varje lager strips. Översta lagret ost, sen på med grädde. 2 - 3 dl. Beror på formen. In i ugnen på 225 grader tills osten smält och fått fin färg. Den skall vara krämig, så häll på mer grädde vid behov. Praktiskt, slipper skala potatis och ganska fort färdigt.
I dag har jag tagit fram högrev. Får se vad det blir av den.
Lagat middag. Köttgryta. L ringde och väste. Hon är ordentligt sjuk. Har prat och rökförbud. Influensa troligtvis och luftrörskatarr. Inte roligt. Skulle hälsat på men det får vänta. Vill inte bli sjuk.
Nu kom grannen upp med en julblomma. Brukar få det varje jul. Eller en chokladask. Nu missade han julen så det fick bli en nyårsblomma i stället.
Har varit inne på nätet och tittat på två kompisars barnbarn som föddes före jul. Jag var med när mitt näst äldsta barnbarn föddes. Det var spännande. Barnmorskan undrade om jag inte kunde flytta mig lite så att hon också kunde vara med. Helt annat än när man själv  födde. Hemresan på natten var jobbig. Skjutsade hem den nyblivna pappan. Från Kalmar till Oskarshamn. Sen hade jag några mil till innan jag var hemma. Då var man trött.
Hur kom jag in på det när jag började med pommesgratäng? Egendomligt.
Nu är det i alla fall en timmes vila innan eftermiddagskaffet.

Julhelgen slut

Nu är äntligen julhelgen slut. Dottern jobbar och jag är hundvakt. I natt har jag haft tre hundar i sängen. Inte bekvämt. Jag har legat på tvären med benen utanför sängen. Mimmi och Rambo har aldrig legat i min säng någon natt men nu skall dom det. Får Vita, skall dom. Helt otroligt. Rambo har haft spelet hela förmiddagen så han åker snart ut genom fönstret. Skäller så fort han hör det minsta pip. Han skällde förut med, men nu har han ju två brudar att varna så nu är det sju resor värre. Tror jag skall stänga in honom på toaletten. Dottern jobbar bara till tolv idag som tur är. Hennes hundar lyssnar inte på mig över huvud taget. Något irriterad just nu. Får väl bädda och plocka lite, som vanligt. Förbereda middagen; fylld lövbiff och pommesgratäng. Så gott. Återkommer.
Kväll och dags för sängen. Har så ont så jag vet inte vart jag skall ta vägen. Hoppas det är bättre i morgon. Lång och seg dag med mycket värk. Inte så konstigt kanske med den sovställningen jag hade. Får väl lägga mig på soffan om det blir för trångt.
I morgon händer väl inte så mycket. Bara det gamla vanliga. Men nu är det god natt.

Juldagen

I dag är det lugnt. Dottern jobbar till fyra, så jag är hundvakt. Evita följer mig som en skugga. Kul att ha en egen hund och inte bara passa två, som inte lyssnar på mig för fem öre. I natt har hon sovit i sängen, under täcket. Så mysigt. Katterna tyckte inte att det var mysigt alls för dom jagade hon iväg. Hennes förra ägare sa att hon var vaktig och DET är hon. Kommer nån i närheten så morrar hon och visar hela garnityret. Gunsan fick sig ett tjuvnyp i går kväll, för hon försökte lägga sig i mitt knä och där låg redan Evita. Just nu ligger hon och vaktar min säng. Väldigt lugn och stillsam hund. Inte alls som dom yrväder man är van vid. Men hon är ju äldre än både Mimmi och Rambo. Kan ju hoppas på att hennes lugna sätt smittar av sig lite.
Var uppe halv sex idag. Dottern tog ut alla hundar innan hon åkte. Dom såg ut som frågetecken "gå ut nu, vi är ju inte vakna än". Men det gick bra. Efter lite kaffe, kröp vi ner i sängen igen. Till och med Rambo. Han som inte alls vill sova inne hos mig. Men nu passade det helt plötsligt. Mimmi däremot gick och la sig på sin vanliga plats i fåtöljen.
Nu är det bara att slöa, resten av dagen. Ingen matlagning, ingen disk och ingen städning. Bara slöa. Ja, gå ut med hundarna förstås. Nu skall jag ta lite kaffe i min nya mugg. Fick av tvillingarna som det står "Min Farmor" på och inuti är det skrivet hur Farmor är. Jättefin. Fick också ett paket kaffe, från Gerdas Te och Kaffehandel, med choklad och apelsinsmak + ett paket belgisk tryffel. Gott.
Återkommer.

snö

Det blev snö på julafton i alla fall. Det började snö vid sju tiden, så mycket så det i alla fall blev en vit jul.
Nu har i alla fall alla åkt hem till sig. det blev lite stimmigt ett tag. Sex hundar, fyra katter, fem personer. Mitt upe i allt stim skulle man få fram mat, duka och försöka sig på att vara lite sällskaplig och prata. Evitas matte (den gamla alltså) hjälpte till med att duka och ta fram mat. Yngste sonen sattes att passa maten för eventuella nyfikna katter. Tyvärr tänkte han inte på att han var tvungen att kolla på bordet hela tiden, så Gunsan var ju skitsnabb och försökte sno åt sig en skinkbit. Vi hann börja äta innan tvillingarna ringde och sa att dom var på väg. Men som vanligt med julmat så lagar man mat ett par dagar, plockar fram 100 karotter, burkar och fat med alla sorter och äter sig mätt på fem minuter. Sen skall allt in i kylskåpet igen. Så vi hann äta färdigt innan ungarna kom. Dom blev naturligtvis helvilda över alla hundarna. Samtidigt är dom lite osäkra när hundarna blir för lekfulla. Deras mamma är allergisk så de är inte så vana vid att vara med djur. Men det går bra. Nästa jul skall dom i alla fall komma hit och göra julgodis, som de gjorde förra året. Kul att de planerar så långt i förväg. Med lite praktisk hjälp kan kanske alla barn med respektive och alla barnbarn fira jul tillsammans nästa år.  Nånstans mellan femton och tjugo personer. Nä, det går ju inte. Vi får inte plats. Men det kanske vore kul att försöka. Åtminstone en gång.
Evita gnällde lite när hennes matte åkte, men sen kom hon och ville sitta i knät. Hon är lite orolig fortfarande. Håller sig nära mig. Men det ordnar sig så småningom. Hon är så liten och söt och väldigt lugn och snäll. Mimmi tyckte inte om henne först, men hon gillar ju ingen hund. Efter ett tag och med lite handgripligheter gick det bra. Mimmi ville till och med leka med henne, men det var inte Evita så intresserad av.
Äldste sonen tog med alla små hundar till ängen, innan dom åkte hem. Släppte lös dom så dom fick rasa av sig. Mimmi var överlycklig. Hon får nästan aldrig vara lös eftersom hon drar iväg. Men det hade gått jättebra. Hon höll sig till dom andra. Nu är i alla fall både hundar och jag skit slut. Törs inte lägga mig ner för då somnar jag direkt. Skall ge hundarna lite mat och ta ut dom en gång till innan dottern kommer hem. Sen blir det sängen. God fortsättning.

Julafton

Klockan är snart sju. Ingen snö, men några minusgrader. Måste få i mig lite kaffe innan anstormningen, annars klarar jag nog inte dagen. Har VÄLDIGT ont i ryggen och handlederna men det var i och för sig väntat. Hade ju tänkt ta det lugnt i dag eftersom egentligen ingen skulle komma. Men jag får ta det lugnt i morgon. Dottern jobbar till fyra så jag är hundvakt men det är inget större jobb. Så det blir att ligga på soffan och äta julgodis och titta på TV. Julgodiset får jag väl ta det väldigt lugnt med, mycket socker. Men clementiner, apelsiner och bananer går ju bra. Måste köpa lite äpplen.
Nu är kaffet färdigt. så nu blir det en skinksmörgås med hemmagjord senap + en stor mugg kaffe med mjölk. Återkommer när allt lugnat ner sig.

Dan före dan....

Slö dag i dag. Var till Högsby och handlade. Dottern dammsugit och lagat middag. Vet faktiskt inte vad jag gjort. Ingenting, tror jag. Kokar risgrynsgröt just nu. Dottern ville ha det i morgon. bra att ha en laddning färdig och bara värma. Äldsta och yngsta sonen + Issas matte, Lennart, Zacke, Oliver och Evita, min nya hund, kommer i morgon bitti. Puh!!!!! Sex hundar. Två bordercollie/schäfer, två papillon, en papillon/chihuahua och en chihuahua. Varför utsätter man sig för sånt. Men det får gå. Utfodra dom och skicka iväg dom. Så kommer mina tvillingbarnbarn vid middagstiden. Fram och tillbaks för att lämna julklappar. Pust, pust. Tur det bara är jul en gång om året.
Nu är gröten klar och jag skall gå och sova så jag orkar med i morgon. God Natt och God Jul.

Dan före dan före......

Gjort Jansson och köttbullar i dag + lite julgodis. All julmat klar. Julstädningen och julpyntandet är också klart, så nu kan man bara koppla av. Blir nog en liten skinkmacka ikväll. Blir så mysigt och ombonat med alla ljus och tomtar. Egentligen skulle man ha det uppe hela året. Men då tröttnar man väl på det. Synd bara att det inte är någon snö. Bara ett jäkla blåsande.
Gjorde ett frest och ringde barnbarnet med idiotpappan men dom svarade ju inte. Men det hade jag i och för sig inte väntat mig heller. Fattar inte att det finns folk som är så urbota korkade att dom är farliga för allmänheten. Undrar var dom där två miffona var när Gud delade ut hjärnorna. Fast en utav dom har inte så begåvade föräldrar heller. Den andre vet jag inte.
Men allting löser sig till slut. Somliga straffar Gud med detsamma och andra straffar han lite senare. Men straffet kommer alltid.
Nu skall jag kolla på Jeff Dunham på 5:an. Skitrolig buktalare och komiker.

Söndag

Vaknade i morse efter en (för ovanlighetens skull ) skön, natts sömn av att telefonen ringde. Innan jag hunnit upp, hann det säkert ringa fyra gånger till. Så himla jobbigt en söndagmorgon. Vikariesamordnaren på dotterns jobb. Tio signaler minst varje gång. Var färdig att slänga ut telefonen.
Kom igång så småningom och gjorde en massa nytta. Dottern städade och jag fixade julmat. Ättiksströmming och rullströmming. Bakade bullar, griljerade skinkan, gjorde Rocky road och lagade middag. Potatis och fläskkotletter. Gott.
Nu ska jag bara steka köttbullar och göra Jansson + lite mer julgodis. Får se om det blir knäck i alla fall. Eftersom jag inte får äta godis borde jag låte bli att göra en massa, men det är så roligt så jag kan inte låta bli.
Mimmi och Rambo har varit ovanligt lugna och väldigt duktiga idag. Nästan lite skrämmande. Lugnet före stormen? Troligtvis är det pga av att Märta inte är här och stimmar upp dom. Mimmi har, som vanligt, hjälpt mig i köket. Hon står ju alltid på en stol vid diskbänken när jag håller på med mat. Katterna for runt som galningar när jag rensade strömming. Issa lät som ett lejon när hon fick rå fisk. Till och med Mimmi backade. Enligt Issas ägare har hon aldrig ätit något annat än torrfoder. Rädd att hon ska bli bortskämd och inte äta torrfoder alls om hon får smak på annat. Dumheter. Strömming och rått kött gillar hon i alla fall. De gör alla mina katter. Brukar ge dom det emellanåt. Köper grishjärta och kycklinghjärta ibland. Lever är också populärt. Lite får man skämma bort dom.
Nu blir det inget mer gjort idag. Duscha och sen slappa framför TV:n.

Lördag kväll

Helt skitslut. Var till Högsby och handlade. Karlsson och Konsum. På Konsum hittade mitt barnbarn mig, så hon följde med hem. Eftersom jag inte fick tag på allt jag skulle ha, gick jag på Konsum här hemma. SÅÅÅ mycket folk. Helt otroligt. Hela Berga var nog där. Inte ofta det händer. Var också ner på "Loppis" en sväng. Trollet fick tag på en barndammsugare som hon tyckte var så fin, så den fick hon. Nu kunde hon städa sitt rum själv, tyckte hon. Så hon dammsög hela vardagsrummet hos mig när vi kom hem, och pratade. Det barnet kan prata. Hon pratade hela tiden, från Konsum "Hej Farmor", till hon åkte hem "Hej då Farmor". Om tomten och dagis, katter och hundar, julgodis och att godis är onyttigt, vilken mat som är godast, vad hon önskar sig till julklapp, vad många knappar det är i bilen och varför då.
Helt slut, kämpat för att hålla mig vaken men har kokat skinkan, lagt in sill och stekt revbensspjäll samt gjort lagen till ättiksströmming och rullströmming.
Mimmi och Rambo har varit ovanligt lugna idag. Det har inte varit samma jagande som när Märta var här. Skönt.
Men nu är det dags att hitta sängen så man är pigg och utvilad till i morgon för bullbak och strömmingsinläggning. Eventuellt också julgodistillverkning. GOD NATT.

Lång natt

Har varit vaken sen klockan två. Att det skall vara så svårt att sova. Nu är klockan tjugo över sex. Jag har tagit min medicin och ätit frukost. Har plockat lite och lagat en porslinsängel som Svea slog i golvet. Hon är den enda katten som är vaken. Stiger upp när jag gör det, för att inte gå miste om lite ost. Jag tror inte det finns någon som är så tokig i ost som hon.
I dag skall vi åka in till Högsby och handla. Har inte varit där på, jag vet inte hur länge. Kan ju inte ta bussen in, så det var himla snällt att dottern fick låna sin systers sambos bil. Nu tar hon sig till jobbet i julhelgen. Skulle också åka till sin fars grav. Hon har inte varit dit sen urnsättningen och mår lite dåligt för det.
Yngsta barnbarnet skulle eventuellt komma upp några timmar i dag. Mamman skulle till sin syster i Högsby och då släpper hon trollet här. Bäst att vara utvilad när hon kommer. Hon kan prata det barnet. Om allt och ingenting. Så nu tror jag att jag skall tippa i säng en timme. Kanske läsa lite och om jag har tur, kanske somna en stund. Återkommer.
Gick inte att somna om så jag körde igång och gjorde senapen jag började med igår. Blev en lite grovkornig, stark senap. Jättegod faktiskt, om, man som jag, gillar stark senap. Den blir bra till julskinkan.
L  ringde när jag höll på att mixa senapsfröna, så det blev lite kafferast. Ville inget särskilt. Var bara lite pratsjuk. Nu ska jag diska, bädda, duscha och klä mig. Sen ska vi åka iväg.

Märta flyttat

Nu har Märta flyttat till Oskarshamn. Lite ledsamt var det. Hon har ju varit lite längre än Albin och Ajax. Mimmi och Rambo sprang runt och letade en stund. Dom var lite fundersamma. Undrade nog vad som hände. Att Rambo letade var lite konstigt. Han har ju varit med när dom andra valparna åkte iväg. Mimmi har dottern tagit ut förut, eftersom vi inte visste hur hon skulle reagera. Rambo är väl den som lekt mest med Märta och dom två är mest lika, både till sätt och utseende. Så han blev lite avslagen och kom och ville sitta i mitt knä och det händer inte ofta.
Annars hade alla tre skitroligt tidigare ikväll. Matte släpade in ett stort träd som hon hängde bollar i. Mimmi försökte plocka av dom, Märta slet i ljusslingan och Rambo sprang bara runt.
Även om det var tråkigt när dom hämtade Märta så skall det faktiskt bli ganska skönt. Lite lugnare blir det ju. Förhoppningsvis.
Nu skall jag koka några ägg till i morgon och sen är det sovadags.

Evita

Äldsta sonen ringde och undrade om jag var intresserad av en hund. En papillontik som heter Evita. Så nu kommer hon hit julafton så jag får ha henne på prov ett tag. Det är ju inte säkert att hon trivs med mig eller jag med henne. Men vi gör väl ett frest.
Dottern är i Jönköping. Som vanligt var tåget sönder, så det blev buss till Hultsfred. Försening till tåget därifrån till Jönköping,så det blev taxi till Nässjö och tåg därifrån. Måste kosta SJ en himla massa med alla förseningar och trasiga tåg. Men resan blev gratis.
Tänkte koka risgrynsgröt och göra grynkaka. Har letat som en galning efter min receptbok med mat från Hälsingland. Har säkert lagt den på ett riktigt korkat ställe. Allt brukar dyka upp när man inte letar.
Bullbaket blev inställt. Trodde jag hade torrjäst hemma, men icke. Får baka i kväll eller i morgon.
Skall ta fram strömmingen ur frysen så jag får göra ättikströmming och rullströmming. Sen skall jag lägga in lite sill. Gott till grynkakan.  Steka köttbullar och göra Jansson. Blir inte så mycket mat i jul, men det säger jag varje år och ändå håller man på och slänger mat ut och in i kylskåpet fram till påsk.
Bäst att sätta igång så man får lite gjort. Skall bara ta ut djuren först.

Torsdag

En mellandag. Bakat matbröd, lagat middag och diskat. Pratade med L på morgonen om inget särskilt. Ringde äldsta dottern som fyller 30 idag. Inte klokt vad tiden går. Tycker inte det var länge sen vi fick en "hylsnyckelsats".
Hundarna har levt rövare hela dagen, som vanligt. Märta börjar mer och mer likna sin mamma. "Kom och hämta henne"!!
Dottern skall till sin storasyster i morgon. Skall få låna deras bil ett tag, till hon får tag på en egen. Hon skall jobba hela julhelgen och det går dåligt med bussar. Äldsta sonen med hundar kommer på julafton + yngsta sonen och eventuellt mellansonen. Jätteroligt med fyra hundar. Inte. Nu är det sovadags. Måste upp i morgon och se till att dottern vaknar och kommer med tåget. GOD NATT.

Jordskalv

Lite läskigt med jordskalvet på tisdagmorgonen. Knakade rejält i huset. Inte som förra gången, när fönstren skakade lite. Det här kändes riktigt ordentligt. Satt och kollade på TV och det började mullra och soffan och matbord och stolar skakade.Riktigt otäckt. Hörde på nyheterna att epicentrum var utanför Malmö och att skalvet låg på 4,7 på Richterskalan. Om det kändes så mycket här hur kändes det då i Skåne. Hade visst känts ända uppe i Norrköping och Jönköping. Konstig värld vi lever i.
Ingen mer än jag som märkte jordskalvet. Dottern vaknade inte ens. Pratade både med LM och L, ingen hade märkt något. Konstigt.
Nu är det i alla fall onsdag eftermiddag. Har bakat kakor hela dagen. Blir nog inget mer idag. Kanske mjuk pepparkaka. Bullar och matbröd får vänta. Lördag skall jag göra lite julgodis. Tryffel och Rocky road blir det i alla fall. Kanske Daim, men definitivt ingen knäck. För jobbigt. Dottern får göra sin kola. Den är så himla god. Farligt att börja äta för det går bara inte att sluta. Himla bra för mig som har socker.
Fick brev från läkaren idag. Det är inte bra för kropp och själ att ta sömntabletter mer än 2 -4 veckor, så nu ville han att jag skulle komma dit så vi får planera en avtrappning. Jag har fått en ny läkare naturligtvis. Har tagit sömntabletter i snart 9 år och det har dom inte kommit på förrän nu. Genialt.

Mitt i natten

Som vanligt. Klockan är 3.00 och jag har suttit här en timme drygt. Att det skall vara så omöjligt att sova. En natt av tio kanske jag sover hela natten. Nu har jag slarvat med mitt socker en aning så troligtvis är det därför. Får försöka skärpa till mig innan nyår. Då kommer det där hemska sluta röka. som jag ju,i och för sig, skulle ha gjort förra året när jag fick min hjärtinfarkt. Men, men. Jag rökte inte den veckan jag låg på sjukhuset, men sen var det kört. Hur korkad är man egentligen? I dag skall jag försöka ändra mina kakrecept och använda sötningsmedel. Vet inte om det går men det är väl bara att testa. Återkommer med resultatet. Dottern ville att jag skulle baka "kussimurra", som min mamma kallade dom. Kärleksmums eller snoddas, kallas dom också. Men det blir med vanligt socker. Sötningsmedlet är för jäkla dyrt.
Bullar, mjuk pepparkaka, kaneltoppar, kolakakor, skurna chokladbröd och bondkakor blir det i alla fall. Kanske lite muffins och nån rulltårta. Beror på orken och lusten.
Sen ska julgranen upp hade jag tänkt. Måste ju hinna vara jul innan det skall plockas ner igen. Har några tomtar till från Tradera som jag väntar på. Sen får jag väl ge mig innan det går helt över styr. Vill ju inte ha det som LM. Hon börjar plocka upp sina tomtar i oktober, för att hinna innan jul. 1754 eller nåt var det förra året, så hon har väl snart passerat 2000. Man tror alltså inte att det är sant när man kommer in till henne. Yngsta barnbarnet var med mig dig förra eller förrförra året. Ögonen var som tefat på henne. "Vad mycket tomtar". Helt sanslöst. Men så skall jag inte bli. Hmmm??? Fast det finns dom som tror att jag är på god väg.
Nu skall jag sätta igång perkulatorn, så jag får lite nytt kaffe. Sen får jag nog vila skallen en stund. LM skulle komma kl.elva och det betyder mellan tio och halv elva. Då måste man vara helt inställd och avslappnad för att orka med en timme.

Hamstervarning

Glömde fråga stora dottern om dom hittat hamstern som smitit. Gav dom lite tips. En hamster kan bli så liten och platt att han kan ta sig in i den smala öppningen mellan spis och vägg och krypa in i spisen på baksidan. Får väl höra imorgon om dom hittat honom.

Dags att sova

Hönsmor har varit och fikat. Hon hade bakat och tog med sig både bullar och mjuk pepparkaka. Gott. Mycket att prata om så vi snackade nog till klockan var nästan 10. Det är min sovtid.
Minsta barnbarnet N ringde och talade om att hon sett den riktiga tomten, utanför dagis. Han hade ingen säck. Skulle bara kolla om barnen varit snälla. Har dom det???? Hon vill väldigt gärna prata mat med mig. Vad vi hade haft för mat idag, kassler visste hon inte vad det var. Hon hade ätit ris och kyckling med sås. Det tycker inte hennes bror om. Annars är hennes favoriträtt fiskpinnar och potatismos. Kokt torsk med potatis och äggsås är inte heller så dumt. Vi bestämde lite löst att hon kanske kommer hit på lördag samtidigt som sin kusin, hon med den otrevliga fadern.
Sen ringde min äldsta dotter och talade om att barnbarnet med pappa Bäng troligtvis inte kommer till helgen. Som vanligt, inga under. Får väl lämna in en umgängesansökan. som mormor och farmor har jag laglig rätt att träffa mina barnbarn. Får se vad jag skall göra när jag blivit tillräckligt uppretad. Tycker så fruktansvärt illa om folk som inte har den minsta empati för andra utan bara tänker på sig själv. Går och lägger mig innan jag retar upp mig ordentligt. SOV GOTT!!!

3:dje advent

Kom inte ur sängen förrän kl.12. Jag var INTE ute och festade. Min käre bror som alltid bara ringer på fyllan, frångick inte sina vanor utan ringde halv tre i morse. Vred till mig när jag skulle ta mig ur sängen utan att väcka Märta. Så idag har jag redan fått i mig fem värktabletter och en Panodil. Dagen blir jobbig. Fattar inte varför det skall vara så svårt att fatta att jag inte vill att han skall ringa på nätterna. Han behöver inte ringa över huvud taget. Jag har ringt till honom nu men inget svar, som vanligt. Bergarallyt har kommit igång. Öppnade till mitt rum i går kväll. Gissa om dom haft roligt. Köket-hallen-mitt rum. Runt, runt, runt. Märta först och föräldrarna efter. Annars var dom rätt lugna i går. Mimmi patrullerade som vanligt. Köksfönstret, ytterdörren, hallfönstret och lilla rummet. Det kan ju komma in nån genom fönstren. Det blev liv när dottern kom hem + grannen. Trodde aldrig vi skulle somna om, men det gjorde vi. Men jag var som sagt väldigt seg. Gick i pyjamas hela dagen, Skönt att slappa ibland. Men det kommer alltid en morgondag.

Lucia

Ingen lussade för mig i morse men det var nog lika bra. Har så ont i ryggen, så jag är nog lite grinig. Men lite roligt har det ändå varit idag. Mitt  barnbarn ringde och det händer inte så ofta pga korkad far. Hon kunde inte komma den här helgen, så hon skulle komma nästa helg i stället. Ja, ja, det är långt dit. Får väl se vad som händer. Tror inte mycket på det, men under har ju hänt förut. Dom behöver ju inte lova henne om dom vet att dom inte tänker hålla det. Fattar inte varför man gör så  mot ett barn. Men som sagt, under har skett.
Sen kom annat barnbarn på besök med jultidningar jag beställt. Inga tidningar direkt. Kalender och en bok om sekter och hemliga sällskap. Brodern var inte med. Spelade hockey tror jag. Men dom kommer hit på julafton en stund. I morgon skulle deras far (min son) komma och hälsa på.
I kväll är jag hundvakt. Dottern är ute och svirar. Vet man hur hon mår i morgon. Inte av för mycket att dricka, men hennes värk i knäna brukar bli så mycket värre.
Har strukit alla juldukar och skall väl plocka lite i kväll. Inget att se på TV, det är ju lördag.  Så det blir en lugn kväll. Får väl lägga mig tidigt. Hundarna kommer antagligen att stimma som sjutton i natt när dottern kommer hem. Dom är inte vana att det ramlar in någon här klockan halv tre på morgonen. Tur att det inte händer för ofta.
I går kväll ringde min näst äldste och sa att jag kunde kolla på mitt äldsta barnbarn på Youtube, så det var jag ju tvungen att göra. Vet faktiskt inte hur många år det är sen jag träffade henne. Men det är väääldigt länge. Hon har visst börjat ta kontakt med sin far. Något som var helt nerlagt förut. Bra att det börjar ordna sig. Även om jag inte sett henne skulle jag nog känna igen henne. Hon är så fruktansvärt lik sin far.

Märta såld

Så var Märta såld. Dom lade handpenning på henne och hämtar henne senast dagen före julafton. Bara det inte blir som förra gången. Men det blir ju många handpenningar. När dom skulle gå smet Mimmi och dörren nere i trappen var naturligtvis öppen. Men konstigt nog kom hon när Ullis kallade på henne. Jag trodde hon skulle rusa runt hela Berga. Lite duktig är hon.
Märta har både lärt sig "sitt" och gå på tidning och kissa. Lite lättare när hon skall tränas att bli rumsren. Men nu skall naturligtvis både Mimmi och Rambo också gå på tidningen. Skall faktiskt bli lite skönt när Märta flyttar så det blir lite ordning på hennes föräldrar.
Äldsta sonen ringde och frågade om jag var intresserad av att ta en papillontik som eventuellt skulle omplaceras. Inget var bestämt men han tyckte att det i så fall var en hund för mig. Hon tycker inte om att gå ut och gå. Gör ifrån sig så fort hon kommer  utanför dörren och sen skall hon in igen och ligga på sin kudde. Förstår faktiskt inte varför han tycker det vore något för mig. Jag som är så sportig och aktiv. Ute och rör på mig varje dag och ligger definitivt inte och slappar på soffan.
Mimmi, som inte gillar killar, var faktiskt framme och nosade på Jessicas(Märtas nya matte) sambo. Har aldrig hänt förut. Berodde nog antagligen på att han luktade hanhund. Jag tror dom sa att dom hade en amstaff. Det blir nåt för Märta att leka med.


Farmor-Mormor

Har varit uppe sen tre. Har kommit in i en "meningslöst att sova" period. Läst lite, druckit kaffe naturligtvis och tagit min medicin. Funderade på barnbarnen och hur sällan jag träffar dom. Max två gånger om året. Den yngsta är nog den jag träffar mest och pratar med i telefon. Hennes halvsyskon och min näst äldste sons barn ser jag så sällan att jag nästan glömmer bort att dom finns. Dom sällsynta tillfällen när dom kommer hit är dom blyga och tysta. Dom känner ju mig knappat. J börjar bli stor och har inte tid med mormor, läser hellre tyska än följer med till mormor. Hennes lillasysters pappa har spårat ut totalt och blivit dummare än vanligt. Så hon varken ringer eller svarar i telefon. Men det blir kanske så när dom växer upp och flyttar runt. Och farmor är ju också lite utanför. Minns hur det var när mina var små. Blev ju mamma jag gick till mest. Farmor var söndagmiddag för hela familjen ibland medan jag kunde åka och ta en fika med mamma några gånger i veckan. Ungarna sov över hos mormor, men väldigt sällan hos farmor. Så är nog farmor-mormor förhållandet för de flesta. Nu när vi fick valpar kom nästan allihop. Men det var naturligtvis inte valparna som drog. Hu nej. Klart det var jag.
I dag blir det väl lite städning. Skall stryka juldukarna och lägga på dom. Sen kommer tjejen från Oskarshamn och kollar på Märta. Får se hur det går.
Nu skall jag i alla fall ta lite mer kaffe innan Bergarallyt kör igång. Återkommer.

Torsdag

Ätit och diskat. Har sytt ett skvättskydd till Rambo så han slutar pinka revir överallt. Får se om det hjälper. Ringde en tjej från Gävle som var intresserad av Märta. Det finns nog sjutton inga hundar i övriga Sverige. En tjej från Gamleby mailade och ville dela upp betalningen. Hon hade köpt en chihuahua hane i höstas för 18000 kr. så ekonomin var inte så väldigt bra just nu. Vadå? Köp en annan hund. Det här med avbetalning och prutande funkar inte när det gäller djur. En bil kan jag pruta ner priset på och eventuellt ta på avbetalning, men inte ett djur. Rambos skvättskydd funkade väl så där. Får jobba lite på modellen och kanske försöka med ett mer elastiskt tyg. Har sett att det finns att köpa, men uppåt 100 kr är lite häftigt för en tygbit. Dottern har tränat Märta idag. Försökt lära henne "sitt". Gick väl så där. Antagligen rena turen när hon satte sig. Men hundar gör nästan vad som helst för en bit korv. Åtminstone våra. Mimmi har varit väldigt lättlärd. Hon tycker om att jobba och lära sig saker. Rambo är lite mer laid back. Tar allt i sin egen takt och gör bara precis det som behövs för att få den där korvbiten. Men papillon, som det är i Mimmi, ska vara väldigt lättlärda. Bra på agility och sånt. Har två katter som går med rumpan i vädret och skriker (glömt ge dom p-piller) så Märta har skitroligt. Hon kan göra precis vad hon vill med dom, dom bara trampar med bakbenen och "pratar". Idag var alla tre hundarna på både Gunsan och Issa. Dom hade hur roligt som helst. Annars har det varit rätt lugnt i dag. Mimmi var lite jobbig när dottern var hos sjukgymnasten, men hon lugnade ner sig tio minuter innan hon kom hem. Hörde att det skulle bli mer snöoväder. Kanske kan gå ut och bygga snögubbe i morgon. Nu ska jag i alla fall göra mig klar för sängen. Ladda perculatorn och släcka ner överallt. God natt.

Byta läkare?

Torsdag. Veckan går fort. Snart helg igen och lucia. Undrar om någon lussar för mig. Då får dom vara uppe tidigt. Min läkare är tydligen tjänstledig, så nu får jag olika varje gång jag ringer. Inte roligt alls. Ville ha nya sömntabletter, men icke. Jag måste komma ner på ett besök. Var så länge sen jag var där. Tur jag fick Trombyl i alla fall. Man åker väl inte till läkaren om man inte är sjuk. Sist jag gick dit för ont i foten blev jag jättesjuk. Högt kolestorol, högt blodtryck och diabetes. En månad efter det fick jag en hjärtinfarkt. Så det törs fasen åka till vårdcentralen. Eftersom min husläkare är borta funderar jag på att byta till Höbsby vårdcentral. Är ju inte så långt att åka som det är till Mönsterås. Det värsta är naturligtvis mina sömntabletter. Får väl bli många vakna nätter istället. Blir så irriterad så jag blir arg. Blir också en aning irriterad på alla som ringer och vill pruta på priset på Märta. Det är väl för jösse namn ingen bil. I en bilaffär ska det prutas och köpslås men definitivt inte när det gäller en hund. Eller för den delen, något djur. Och så alla dumma frågor, "hur stor blir hon som vuxen och hur många kilo kommer hon att väga". Det beror på hur mycket mat du stoppar i henne. "När blir hon rumsren, kommer hon att skälla mycket på främmande hundar och människor." Det finns ingen hejd på dumma frågor. Visserligen kanske det inte är så lätt om man aldrig haft hund förut, men ändå. Nu måste jag plocka fram mat ur frysen. Blir nog något lättlagat idag.

02.29

Att nätter kan vara så långa. Jag har varit så trött hela dagen och bara väntat på att få gå och lägga mig. Men kan jag sova? Inte en chans. Jag hör minsta lilla ljud och det är helt omöjligt att slappna av. Sov en timme mellan elva och tolv. Läst, snurrat,varit på toa, tagit värktabletter,snurrat igen, men det är lögn att somna. Helt klarvaken. Ändå har jag tagit sömntablett. Har ätit dom i nio år snart. En till natten. Kroppen börjar kanske vänja sig vid dom. Men törs inte ta fler när halva natten gått. Får väl köra igång perkulatorn och ta lite kaffe. Då somnar jag garanteratinte. Skall inte göra något speciellt idag. Vara hundvakt på förmiddagen, ett par timmar. Dottern skall till sjukgymnasten och till apoteket och hämta Trombyl till mig. Om jag skulle göra ett frest och försöka sova en stund. Återkommer

Ingen rubrik

Konstigt allting är. Först bloggar jag ibland, sen sitter jag bara och rapar ur mig hur mycket som helst.Kanske det är så att, jag har ingen lagomknapp. Däremot har jag hur mycket som helst att skriva om. Men det får bli en annan dag. Nu är jag för trött. Så om bara katterna blir färdiga med sitt envisa rivande och spekande i kattlådorna kan det kanske bli så lugnt så jag kan sova. Nähä, det var för tidigt, nu börjar vi igen. Envisa jäkla djur. Å så säger dom att katter är så lugna och tysta djur. Inte när dom skall skita i alla fall. Måste dom gräva igenom vartenda gruskorn? Inte en utan minst tre ggr.Sen ger dom sig narurligtvis på varenda plastvägg i det förgjordade huset. Helst så att klorna riktigt skriker i plasten. Nu har visst dom små liven somnat, så då är det bästatt jag också slänger mig i kojen. Om jag får plats. Vi snackas.

Valp till salu igen

Har lagt ut Märta på Blocket idag. Den första som ringde var en tjej från Oskarshamn. Inte så långt. Nästa undrade hur långt från Jönköping vi bodde. Hon bodde två timmar därifrån. I Karlstad. Nu ringde en kille från Stockholm. Trodde Oskarshamn låg på västkusten. Helt sanslöst. Finns det ingen lika söt hund i övriga landet? Verkar inte som det. Tjejen från O-hamn kommer i alla fall på fredag. Tror inte det blir några problem att sälja Märta. Problem för oss blir det ju. Vill gärna behålla henne, men det går ju inte. Så nu är det bara att vänta och se var hon hamnar. Det blir inte i Motala i alla fall.

Bergarallyt

Hundar är precis som småbarn. så fort det är för tyst, så vet man att dom hittar på någonting. Just nu är det kattlådan. Märta kan bara inte låta bli den och hennes mamma(som lärt upp henne) är inte ett dugg bättre. Dom gräver värre än katterna och det vill inte säga lite. Normala katter har jag ju aldrig haft,men mina gräver som om dom skulle sätta potatis. Gunsan är väl den som är roligast. Hon sitter alltid på lådan med huvudet utanför(har kattlådor med tak). Vill väl inte sitta inne i den räliga lukten. Nu är klockan snart sovadags och då startar vansinnet. Gunsan retar upp hundarna. Mimmi blir skitförbannad och skall bara ha tag i henne. Sen går Svenska Rallyt med Gunsan i klar ledning, genom alla rum. In till mitt rum blir det lite tvärstopp. Katterna och Mimmi kommer över avspärrningen, men det gör inte Rambo och Märta. Påföljden av detta blir att tre hundar skäller som dom blivit skogstokiga och Gunsan sitter på andra sidan och tvättar sig och väntar på att dom andra skall bestämma sig för hur dom vill fortsätta. Kartläsare vet ingen vad det är så ibland springer någon åt helt fel håll. Mimmi kan bli så frustrerad så hon springer fram och tillbaks på ryggstödet till soffan. Ser ut som en velodromcyklist. Ingen varken hör eller ser så prata eller SKRIKA åt dom är totalt meningslöst. Märta är väl den som ger upp först. Visserligen har hon ett sjujäkla humör men hon är ju så liten och orkar inte springa hur länge som helst. Mimmi ger sig aldrig. Hon skall bara ha tag på den katten som hade mage att peta till HENNE med tassen. Nu är det onsdag morgon och första specialsträckan har precis körts. De har varit depåstopp med mat och vätskeintag. Vila i ca två timmar sen är det dags för nästa etapp. När Mimmi och Rambo varit ute på kissrunda måste dom springa ifatt det dom missat och då är det sju gånger värre. Tur att jag inte bor i en etta på 20 kvadrat, då hade dom väl sprungit på väggarna. Får passa på att göra något vettigt medan rallyförarna sover. Återkommer.

Sömnlös i Berga

Nu är klockan fyra. Har varit uppe sen två. Kan absolut inte sova. Har plockat upp tomtar, druckit gammalt kaffe och kollat på "Groomer has it". Lagt mig och släckt två gånger men det är totalt omöjligt att somna. Julmarknaden i lördags tog knäcken på mig totalt. Har så ont så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Gör ont att ligga, sitta för länge, stå och gå. Får skaffa en trapets och hänga i knävecken. Just nu äter jag värktabletter så att jag mår illa. Man vet ju så väl att det inte hjälper att överdosera, men när värken inte ger sig är det lätt att ta en eller två tabletter till. Mitt blodsocker är inte heller så där helt okay. Det är mycket därför jag sover oroligt eller inte sover alls. Mitt eget fel. Har slarvat lite för mycket med choklad och skumtomtar. Får ta och skärpa till mig. Svea (katten) har levt rövare hela natten. Hon kan inte leka med dom andra katterna eller hundarna. Det är hon för fin för, så hon leker själv när alla andra sover. Det värsta är att hon skriker när hon spekar runt och den katten har röstresurser. Rädd att hon skall väcka hela huset. Nu har hon i alla fall lagt sig igen. Vaknar inte förrän jag kör igång perkulatorn. Då sätter hon sig på köksbordet och väntar på ost. Jag vet ingen som är så galen i ost som henne. Särskilt mögelost. Sune är väldigt petig med maten och äter inte gärna innan dom andra ätit. Riktig gentleman. Damerna först. Gunsan är först vid matskålen och sist därifrån. Hon äter som om det vore hennes sista måltid och när man ser henne äta kan man tro att hon inte fått någon mat på flera veckor. Issa, vår inhysning, morrar när hon äter. Även om det inte finns någon annan katt i närheten. Hon var besvärlig med maten när hon kom hit, men nu äter hon allt och gärna hundmat. Kanske därför som hon morrar. Nu är klockan snart halv fem. Ska försöka sova en stund. Annars vevar jag ihop några kakdegar. Återkommer under dagen.

Måndag igen

I dag var det segt att komma upp. Tog mina tabletter halv sju och gick och la mig igen. Brukar inte somna om men nästa gång jag tittade på klockan var hon halv tio. Heja!! Så länge har jag väl aldrig sovit. Nästan så man har försovit sig, som LM säger. Pensionär och ställer klockan på ringning till tio i sex. Korkat. Jag går upp när jag vill. Inte så att jag har några tider att passa precis, mer än medicin morgon och kväll. Slöat nästan hela dagen. Lagat middag, korv Stroganoff med ris, diskat och funderat på var jag ska ställa kattlådan. Mimmi och Märta kan inte låta bli den och det kan aldrig vara nyttigt att äta mängder av kattskit. Även om det inte är direkt farligt så luktar dom ju inte hallon precis. Fattar inte varför en del hundar måste vara i kattlådor och gräva. Slötittat lite på TV. Har sån djävulsk värk så det är svårt att koncentrera sig. En sömntablett och nu är det dags för sängen. Hoppas på att må bättre i morgon. Skriva lite om katterna och kanske hundarna. Lite grann blir det nog om barn och barnbarn. Har gått och laddat ett tag så nu börjar det väl bli dags.GOD NATT!!!

Dags för tomtar

I dag har jag börjat plocka upp mina tomtar. Har väldigt många. Fler än jag kom ihåg. Var på julmarknad i medborgarhuset i går. Som vanligt fanns det ingenting. Glögg och pepparkakor. Lotter och hyacinter. Tog fem minuter sen gick vi hem. Märta var med för att lära sig vistas bland mycket folk. Hon ville inte alls vara med. Kröp in i jackan och gömde sig. Något ont när vi kom hem. Dottern fick springa hem och hämta mina kryckor, annars hade jag väl blivit stående på Storgatan hur länge som helst. Jättejobbigt att ta sig tillbaks, trots kryckorna. Blir så less på att jag inte skall kunna göra något längre. Tjugo meter, sen känns det som det sitter knivar i rygg och höfter. FAAN! Och i morse fick jag verkligen lida för den lilla promenaden. Tog mig knappt ur sängen. Tycker inte det här är roligt. Jo, roligt att plocka fram tomtarna och annat julpynt. I år skall det verkligen vara rött, även om jag läste i Aftonbladets bilaga att det skall vara vitt och enkelt. Inte här, här skall det vara röd tomtejul. Fick ju värst tomtenojan förra julen. Var in på Tradera , Jysk, Karlssons, Loppis och Miljöhuset och det var inte lite jag handlade + att jag redan köpt på mig en del i år också. Mest på Tradera. LM som brukar komma hit och prata mat och tomtar, ligger i alla fall långt före mig när det gäller antalet tomtar. Hon har över 2000 tomtar. I en liten 2:a. Har sett det en gång och då var det bara 1756. Man tror inte det är sant när man ser det. Kan knappast röra sig för alla tomtar. Till och med fullt i badrummet. Och nu är det ännu fler. Undrar om jag skall bli så´n. Tomtar på loftet har jag ju redan så, vem vet. Kanske. Nu skall jag i alla fall sova. Haft besök i kväll och är rätt mör i huvudet. GOD NATT!!!

Snö eller inte snö?

Snön kommer och går. Vinter ena veckan och höst den andra. Igår var det vinter här utanför men det tog slut. I morse när jag gick upp (klockan 3) så var det grått och trist. Har druckit kaffe, tagit medicin och skrivit. Det är jobbigt med dom här sömnlösa nätterna. I dag skall jag försöka få upp alla julkartonger från källaren. Känner för att julpynta nu. I och för sig går det inte få julfint när man inte kan ha mattor för hundarna och inga dukar för katterna. Vet inte vad som flugit i Mimmi och Rambo. Dom har blivit precis konstiga. "Får Märta kissa på golvet, så får vi". Skall de vara så. Hur får man bort såna idiotgrejer. Rambo pinkar revir naturligtvis. Men Mimmi? Jag håller på att få spelet. Kastrering för Rambo? Jag har hotat dom. Det skall vara mattor på golven till jul. Behöver jag ta bort en enda, får dom sova i boden ute. Så blir det.

torsdag

Har sovit hela natten. Var nog pizzan jag åt i går. Eller att jag var färdig med renskrivningen. Fick tillbaks uppgifterna idag. Godkänt med +. Nu är det bara sista psykologiuppgiften kvar så är hon klar. Dottern alltså. Hon var och provade på ett nytt timvikariejobb i går, men det kan jag inte skriva om.Tystnadsplikten. I dag blir det nog inte så mycket gjort. L har redan ringt här på morgonen, men jag svarade inte. Orkar inte i dag. Skall bara laga middag, potatismos och fläskkorv. Sen blir det nog inget mer idag. Ja disk förstås. Det kommer man aldrig undan. Ringde barnbarnet i Kristdala som vanligt i går kväll och som vanligt var det ingen som svarade. Dom är tydligen aldrig hemma och har heller aldrig med sig mobilen, för den svarar dom inte heller i. Jag blir galen på såna människor. Men vad kan man vänta sig. Resten av familjen är precis lika dumma i huvudet. Tror att dom vet och kan allt.Inte nog med att dom är idioter, dom är fula också. Tur att barnbarnet liknar oss, i vår släkt, mig speciellt, så hon är riktigt söt. Himla go´och lillgammal tjej. Hon tycker min kompis sambo är "skrämmande", så hon är rädd för honom.

Sverige

Ja alltså pizzan heter det. den som jag brukar beställa. Hade faktiskt glömt hur gott det är. Man ska givetvis äta pizza 2 ggr/år. Då smakar den som bäst. För ofta, tröttnar man på det. Det är som med karlar. I morgon skall jag nog inte göra ett förbaskat någe. Bädda sängen och klä på mig.Det får faktiskt räcka. Tittade ut förut. Vitt! Snö? En blaskig vända till innan jul. På söndag är det julmarknad i medborgarhuset. Får väl pallra mig ner. Skall ringa barnbarnet i Kristdala om hon vill komma över helgen. Hon vill nog träffa tomten. Dottern, som är 23 tycker det är jättespännande. Hon brukar ha långa önskelistor med sig. I år står nog en bil överst på listan men....? Nu börjar mina blå-grön-röda åka igen. Spännande att se hur jag sover inatt. Som om jag skulle kunna se hur jag sover. GOD NATT !!!!!

Färdigt

Äntligen färdig med renskrivningen på insändningsuppgifterna. Så segt. Omvårdnaden är klar och dottern har bara det sista på psykologin sen är hon färdig med undersköterskeutbildningen. Blir nog skönt att slippa allt pluggande. Skönt i alla fall att slippa all renskrivning. Lilla Märta fick sova i sängen i natt. Det var så synd om henne i går kväll. Alldeles ensam i den stora hundsängen. Nu kommer dottern med pizza. Har inte ätit pizza sen i våras. Återkommer

Inte sova

Tredje natten jag inte sover. Har försökt med allt men, jag har så JÄVLA ont. Sömntabletten jag tar kl.10 har blivit ivägskrämd av värken klockan 11. Så det är inget att engagera sig i. Får försöka skriva mig trött. Det blir svårt. Skriver gör jag ju jämt. I block, på tidningar, toapapper, i böcker(bara mina)på cigarrettaskar, ja allt jag hittar som går att skriva på.Och inte har jag blivit trött. Bättre kanske att hålla sig på ett ställe med sitt plitande. Dottern har gått bredvid i kväll. Alltså gått med en erfaren människa för att lära sig ett jobb, som hon skall klara själv sen.Hon kom hem och sa att"det var ett jättelätt jobb, vi satt på en varsin stol från kl. 3 till kl. 5. Hjälpte tanten till toaletten och hjälpte henne därifrån, då var kl 5 min. över 5. Sen satt vi till kl.var 7, då var det kvällmat och då satt vi också. Sen hjälpte vi tanten att få på pyjamas och sen satte vi oss igen. Till kl. 9. Då gick vi hem." I morgon börjar hon kl. 8 på morgonen. Verkar vara ett slitsamt arbete. Nu börjar jag nog bli trött. Bokstäverna lutar.Bäst att lägga sig innan det gåt över God Natt.

Albin såld

Nu är alla valpar så gott som sålda. Albin sålde vi i kväll till en kille i stan.Hujedamej vad tomt det blev när min lille Albin åkte. Märta åker antagligen till Motala till helgen. Sen blir det tyst, Bara Mimmi och Rambo. Men det både räcker och blir över. Förhoppningsvis lugnar dom ner sig nu när valparna försvinner. Det är tråkigt när dom flyttar hemifrån, men vi har haft så många roliga och mysiga dagar med dom. Gullsmurfer allihop. Ajax nya ägare heter Richard Thunberg, Albin´s nya husse heter Mikael Ekman och Märtas Marie Delvander. Hoppas ni får kul och mysigt med era nya familjemedlemmar.

RSS 2.0